Inred med naturliga fårskinn

14 maj 2020
lily_hansen

Inget är så mysigt att sätta sig i som ett riktigt fårskinn, fluffigt, mjukt och varmt. Både behagligt och vackert. Fleeceplädar i all ära, men den mjuka, lockiga ullen ger en annan känsla.

De går lika bra att ha i fåtöljer som på bänkar eller varför inte som en liten matta. Tänk att sätta ner fötterna på ett hav av mjuk ull på morgonen. Vilken lyx! Man kan lyfta vilken tråkig soffa som helst genom att lägga ett fårskinn i den. När det gäller hållbarhet och klimatavtryck är svensk ull en framtidsfiber. Det är en premiumprodukt och ingen biprodukt, som den i perioder har ansetts. Jämfört med syntetiska fibrer är den helt överlägsen.

Skinn för hantverk, beklädnad och inredning 

Förr kallades Gotlandsfår för Pälsfår, och är nära besläktade med Gutefåret. Det är en unik svensk lantras och är störst i Sverige. De tillhör gruppen nordiska kortsvansfår och finns även i bl a Norge, Danmark, England och på Nya Zeeland.

Gotlandsfår är mycket lämpliga för nordisk landskapsvård eftersom de är rörliga och har en bra förmåga att utnyttja varierande betesmarker. Gotlandsfåret har genom urval för pälskvalitet och storlek utvecklats till en effektiv ras för pälsskinns- och köttproduktion. 

 

 

Lantrasen Gotlandsfår ger silvergrå lockiga fällar

Gotlandsfårets päls utmärker sig för den glansiga och lockiga ullen. Skinnen bereds med olika hårlängder. Lammen föds svarta men ljusnar över sommaren och får en päls i olika grå nyanser.

Lammens ull är fullt utvecklad vid 4-5 månaders ålder. Fårskinn från Gotlandsfår är populära och färgen går från ljusgrått till mörkgrått. Det finns pälsar med färger från skalan svart till vitt, men man eftersträvar en ren och klar färgnyans i grått jämnt utbredd. Man vill också att det ska vara jämnt lockigt över hela skinnet, av en tredimensionell karaktär. En egenskap som eftersträvas är också ett silkigt och glansigt pälshår.

Fler nyheter