Uteboxen, som hästens egen sommarstuga

26 augusti 2021
jonas olsson

Hästar är djur som älskar att vara ute. Därför finns det alltid möjligheter för hästar att gå på sommarbete, som det kallas. Det är när hästarna får vara ute hela sommaren i en mycket stor hage där de har tillgång till allt gräs de kan äta samt vatten. För många hästar är det som att gå på semester. Och detsamma gäller för många hästägare, som då slipper de flesta sysslor som har med hästarna att göra.

Men även om hästarna går utomhus så är det viktigt att de har någonstans där de kan få tak över huvudet. Man brukar då göra ett slags skydd som består av tre väggar och ett tak. Det kan vara för att hästarna ska kunna få skugga under varma dagar, eller som skydd om det regnar och åskar. Vill man ytterligare skydda sina hästar så finns det något som heter utebox, som du kan hitta mer om på exempelvis uteboxen.se.

 

 

En naturlig hästhållning

De hästar som används inom olika sporter i landet är inte djur som skulle klara sig så bra ute själva hela året. Men det är ändå bra ifall hästarna kan få vara ute så mycket som möjligt. Vissa hästraser kan därför spendera hela året i uteboxar, beroende på var i landet de finns och hur vädret är. Det är ett liv som de mår bra av. Och under sommarhalvåret kan alla hästar vara i uteboxar, om man inte vill ha dem lösa.

Till skillnad mot ett stall så brukar uteboxar vara fristående och utan värme. Men det finns också många som väljer att ha dörrar ut från boxarna även i vanliga stall. Har man en hage ansluten så kan hästarna själva välja om de vill gå in i boxen eller vara utomhus. En frihet som många hästar brukar uppskatta väldigt mycket i de flesta av fallen.

Fler nyheter